Powrót

Wartości odżywcze w porcji:

Kalorie Tłuszcz Białko
309 16 12

Krem z białej fasoli

30 - 60 minut
4
ocena:
Średnia 0 (liczba głosów: 0)

Składniki:

  • Fasola konserwowa biała Dawtona
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę
  • 2 średniej wielkości korzenie pietruszki, obrane i pokrojone w drobną kostkę
  • 2 niewielkie ziemniaki, obrane i pokrojone w drobną kostkę
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 3 listki laurowe
  • sok z 1/4 cytryny
  • czubata łyżka śmietanki kremowej
  • pół szklanki mleka

Sposób przygotowania:

Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę i czosnek, podsmażamy około 7 minut. Następnie dodajemy pokrojone warzywa, przykrywamy pokrywką i dusimy kolejne 7 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dolewamy bulion, wrzucamy fasolę wraz z zalewą, liście laurowe i sok z cytryny. Doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 20 minut. Następnie wyławiamy z zupy liście laurowe, a całość wraz ze śmietaną i mlekiem, miksujemy blenderem, aż do uzyskania kremowej konsystencji.

Facebook