Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na patelni, aż się zeszkli. Dodaj drobno posiekany czosnek. Smaż, aż cebulka się przyrumieni. Następnie dodaj mięso mielone i smaż dalej aż całkowicie zmieni kolor. Dodaj pomidory, bazylię i oregano i duś przez około 5-8 minut. Po tym czasie dodaj koncentrat pomidorowy, ocet balsamiczny, chili i łyżeczkę cukru dla wyciągnięcia smaku. Chwilę smaż, odparowując jednocześnie sos. Gdy sos stanie się gęsty, oprósz go solą i pieprzem i odstaw z ognia.
Przygotuj sos beszamelowy: w rondlu rozpuść masło, wmieszaj mąkę i lekko podsmaż, aż mąka się przyrumieni. Wciąż mieszając cienką strużką dodaj mleko, dopraw solą i pieprzem i zagotuj. Sos powinien być gęsty i bez grudek.