Powrót

Wartości odżywcze w porcji:

Kalorie Tłuszcz Białko
283 kcal 21 g 10 g

Kalafior zapiekany z pomidorami

30 - 60 minut
4
ocena:
Średnia 4 (liczba głosów: 2)

Składniki:

  • 1 duży kalafior
  • Pomidory krojone bez skórki Dawtona
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki startego żółtego sera
  • śmietana 18%
  • 2 łyżki masła
  • tłuszcz do wysmarowania formy

Sposób przygotowania:

Kalafiora myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy na półtwardo w lekko osolonej wodzie. Obraną cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle. Dodajemy pomidory krojone bez skórki Dawtony i dusimy przez ok. 5 minut. Sos przelewamy do wysmarowanego tłuszczem żaroodpornego naczynia. Na wierzchu układamy kalafiora. Posypujemy startym żółtym serem i polewamy śmietaną tak, żeby danie wyglądało na śnieżnobiałe. Zapiekamy w średnio nagrzanym piekarniku przez ok. 25 minut.

Facebook