Powrót

Wartości odżywcze w porcji:

Kalorie Tłuszcz Białko
779 kcal 48 g 16 g

Słodko-kwaśne pierożki z ciasta filo

15 - 30 minut
4
ocena:
Średnia 5 (liczba głosów: 1)

Składniki:

Sposób przygotowania:

Sos słodko-kwaśny Dawtona zagotuj i następnie odstaw go do ostygnięcia. Do sosu dodaj odcedzoną kukurydzę, posiekaną kolendrę oraz starty ser. Całość wymieszaj, aby powstał gęsty farsz. Ciasto filo rozłóż i wytnij nożem paski o szerokości 4 cm. Następnie, za pomocą pędzla posmaruj każdą warstwę ciasta ciepłym masłem klarowanym. Każdy pasek powinien składać się z czterech, pięciu warstw. Gdy będą gotowe nałóż farsz i zwijaj trójkąty z ciasta składając je na przemian. Gotowe pierożki smaż na głębokim tłuszczu. Gdy nabiorą rumianej barwy odcedź je na papierowym ręczniku. Podawaj na ciepło. 

Facebook