Powrót

Wartości odżywcze w porcji:

Kalorie Tłuszcz Białko
631 kcal 34 g 49 g

Musaka z bakłażanem

30 - 60 minut
4
ocena:
Średnia 4.3333333333333 (liczba głosów: 3)

Składniki:

Sposób przygotowania:

Pokroić bakłażany w plasterki, posolić i odstawić na 20 minut. Po tym czasie wypłukać pod bieżącą wodą i osuszyć dokładnie ręcznikiem papierowym. Rozgrzać olej na dużej patelni, wrzucić posiekaną cebulę z czosnkiem i smażyć 3-4 minuty, aż się zeszkli. Dodać mielone mięso i smażyć mieszając drewnianą łyżką 5 minut. Dodać Sos Neapolitański Dawtona, zioła, natkę pietruszki, wlać wino i wymieszać. Dusić 10 minut. Nagrzać piekarnik do 180°C. Nasmarować tłuszczem głębokie, żaroodporne naczynie. Ułożyć na dnie warstwę bakłażanów, potem warstwę sosu mięsnego, potem znowu bakłażany i sos oraz na wierzch jeszcze raz bakłażany. Posypać startym żółtym serem i wstawić do piekarnika na 40 minut, aż musaka ładnie się przyrumieni.

Facebook