Powrót

Wartości odżywcze w porcji:

Kalorie Tłuszcz Białko
386 kcal 12,6 g 4,6 g

Szarlotka

30 - 60 minut
8
ocena:
Średnia 5 (liczba głosów: 1)

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 150 g cukru
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • cukier puder
  • słoik Musu Jabłkowego

Sposób przygotowania:

Piekarnik nastawiamy na 180°C. Papierem do pieczenia wykładamy blachę o wymiarach 17 x 24 cm lub tortownicę o średnicy 22 cm. Składniki ciasta wysypujemy na blat i najpierw siekamy je nożem, a gdy będą dobrze rozdrobnione szybko zagniatamy ciasto. Wkładamy na chwilę do lodówki.

Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na pół. Każdą połówkę rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach blaszki. Jedną połówką ciasta wylepiamy dno foremki, na nim rozkładamy jabłka, przykrywamy drugą połową ciasta. Wierzch posypujemy cukrem i pieczemy około 40-50 minut. Podajemy na ciepło, najlepiej z gałką lodów waniliowych i bitą śmietaną. 

Facebook